Acest parazit urmarește o modalitate ascunsa de viața nu poate fi observat decat dupa ce se produc daunele .
Intr-un an se pot dezvolta 5 – 7 generatii de tripsi in functie de temperaturile inregistrate.Intervalul de temperatura in care se dezvolta tripsul este de 10-30⁰C, ciclul de viata poate fi intre 15 si 40 zile.
In timpul hranirii, tripsul isi injecteaza saliva in organele plantei, avand ca si efect secundar avortarea florilor de exemplu la garoafe , trandafiri , crizanteme o mare parte din floare nu se deschide, iar petalele sunt inestetice. La legume : ardei, castraveti si tomate, florile nu leaga. Atacul pe frunze se prezinta sub forma unor pete galben cenusii, frunzele se deformeaza si pot fi afectate de diferite ciuperci care se instaleaza in zonele afectate prin intepaturi.
Pentru a contracara atacul de tripsi, culturile trebuie monitorizate foarte strict. Suprafetele din jurul solarului trebuie cosite frecvent, buruienile sunt un adapost des cautat de tripsi . Trebuie luate masuri de siguranta din timp pentru inlaturarea conditiilor favorabile instalarii acestui daunator. Tratamentele chimice se pot efectua preventiv in perioada de vegetatie.Tripsii in permanenta se ascund si sunt greu de depistat .
Un insecticid eficient contra tripsilor este Karate Zeon, se aplica 3 ml la 10 litri de apa, daca este necesar acesta poate fi amestecat cu fungicide de aparare împotriva bolilor. O alternativa deasemenea cu rezultate bune ar fi Actara cu doza 2 g la 10 litri de apa. Insecticidele enumerate doar o data sau de doua ori pot fi folosite într-o perioada de vegetatie și astfel se poate proteja rezistenta. .
Pentru o eficienta mai sigura a tratamentelor fitosanitare, se recomanda utilizarea mai multor insecticide intercalat. Acest lucru se aplica in cazul tuturor insecticidelor, trebuie aplicat o rotatie a substantelor, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie utilizat de mai multe ori acelasi insecticid .